Φιλοτελική συλλογή "Αργοναύτες"

Η συλλογή “Αργοναύτες” γραμματοσήμων και σπάνιων ναυτιλιακών εγγράφων του Κωνσταντίνου Ανιτσά, δωρεά από τον συλλέκτη στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου, εγκαινιάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2007 και ήδη εκτίθεται σε ειδικά σχεδιασμένες προθήκες στον χώρο του Μουσείου. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες στο είδος της συλλογές με αποκλειστικό πυρήνα τη θάλασσα και την ιστορία της ναυτιλίας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Η συγκρότηση της συλλογής από τον Κωνσταντίνο Ανιτσά άρχισε πριν από περίπου 45 χρόνια από καθαρή αγάπη προς τον φιλοτελισμό αλλά και προς τη θάλασσα. Ο συλλέκτης δεν φείσδηκε χρόνου, κόπου και χρημάτων, ταξιδεύοντας συχνά και συμμετέχοντας σε διεθνείς φιλοτελικούς πλειστηριασμούς, για να εμπλουτίσει τη συλλογή με σπάνια κομμάτια και σειρές που αντιπροσωπεύουν όλες τις φάσεις εξέλιξης της ναυτιλίας.


Όλα τα εκθέματα είναι γνήσια γραμματόσημα, μια πραγματική απόλαυση και περιήγηση σε ένα ευρύ πεδίο, ακόμα και για τους πλέον απαιτητικούς φιλοτελιστές. Η συλλογή περιλαμβάνει, επίσης, σημαντικό αριθμό σπάνιων ναυτιλιακών εγγράφων, γκραβούρες και άλλο σχετικό με τις θαλάσσιες επικοινωνίες έντυπο υλικό, που, μαζί με τα γραμματόσημα, συγκροτούν ανεξάντλητες πηγές γνώσης και πληροφόρησης για τον κόσμο της θάλασσας, αρχαιότερο, νεώτερο και σύγχρονο.


Η συλλογή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του έγκυρου Φιλοτελικού Οίκου David Feldman, Α.Ε., που εδρεύει στη Γενεύη, είναι η μόνη που καλύπτει σε πληρότητα ένα ευρύτατο φάσμα ναυτικών θεμάτων, παρουσιάζοντας τα γραμματόσημα αλλά και την ιστορία των ταχυδρομείων από κάθε γωνιά της γης. Πρόκειται για μια εγκυκλοπαιδική επισκόπηση του ναυτικού κόσμου μέσα από τα μάτια του φιλοτελιστή, επιμελώς ταξινομημένη σε ένα corpus 45 τόμων.

Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να αποκομίσει γνώσεις για ιστορικά θέματα, βιογραφίες διασήμων ανδρών, χρονικά φημισμένων πλοίων, γεωγραφικές θέσεις και πολιτικά γεγονότα, διάλυση και δημιουργία κρατών, φυσικές θεομηνίες και περιβαλλοντική μόλυνση, ναυάγια, πολέμους, νίκες και ήττες, και ακόμα πληροφορίες για μυθολογικά, αρχαιολογικά, θρησκευτικά ή καλλιτεχνικά θέματα, όλα αυτά διαρθρωμένα μέσα από το πρίσμα και σε συσχετισμό με τη θάλασσα.

Η συλλογή συνθέτει μια συμπυκνωμένη όσο και διαχρονική ιστορία παγκόσμιων γεγονότων στο θαλάσσιο στοιχείο, από τις πρώτες, πρωτόγονες σχεδίες μέχρι τα υπερσύγχρονα σκάφη της εποχής μας.

Ο επισκέπτης αλλά και όποιος έχει πάθος για τη θάλασσα, θα βιώσει ένα πολύτιμο σε εμπειρία και πολύμορφο σε διάσταση ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία, επιλέγοντας ίσως να σταθεί σε ορισμένες ιστορικές στιγμές, παγκόσμιας εμβέλειας, όπως: ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει την Καραϊβική και την Αμερική, οι Βίκινγκς καταφτάνουν στις βόρειες ακτές της Αμερικής, τα ταξίδια του Captain James Cook, η κατάκτηση του Βόρειου και Νότιου Πόλου από τους Scott, Amundsen, Peary; οι ναυμαχίες στη Σαλαμίνα, Hastings, Trafalgar και Ναυαρίνο, τα ναυάγια Τιτανικού, Λουζιτάνια και Βίσμαρκ, οι μεγάλες διώρυγες του Σουέζ, Παναμά, Eerie.