ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ

ΓΕΝΙΚΑ

Το αρχοντικό Γαλαξείδι

Γραφικό και περήφανο το Γαλαξείδι, χτισµένο στη θέση της αρχαίας Λοκρικής πόλης Χάλειον, στέκει δυτικά του Κρισσαίου Κόλπου.

Με πλούσια ιστορία, άρρηκτα συνδεδεµένη µε τη θάλασσα, κουβαλά µια κληρονοµιά 4.000 χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων επιδρομείς όπως Φράγκοι, Καταλανοί, Ιππότες της Ρόδου και Τούρκοι, προσπάθησαν να το κατακτήσουν. Κατά την Εθνεγερσία του 1821 οι Γαλαξειδιώτες υπήρξαν ηρωικοί αγωνιστές και στη στεριά αλλά κυρίως στη θάλασσα µε το σηµαντικό στόλο που διέθεταν.

Μετά την απελευθέρωση, το Γαλαξείδι γνωρίζει άνθηση µε τα πολυάριθμα ιστιοφόρα του να ταξιδεύουν στις θάλασσες της Ευρώπης, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αµερική φέρνοντας μαζί τους πλούτη. Η περίοδος της ευηµερίας τελειώνει στις αρχές του 20ου αιώνα µε την εµφάνιση των ατµόπλοιων. Ωστόσο, άφησε πίσω της µια ισχυρή παράδοση, αναµνήσεις και µνηµεία µιας ευηµερούσας ναυτικής πολιτείας.

Η ξεχωριστή αρχιτεκτονική και η πολιτιστική κληρονομιά που διασώθηκε µέχρι σήµερα διατηρεί ακέραιη τη γοητευτική ατµόσφαιρα παλαιών εποχών. Μόλις την αντικρίσεις σε κερδίζει µε τη χάρη και το μεγαλείο της, ενώ στο βάθος, πίσω από το γαλανό της θάλασσας, στέκεται σαν ζωγραφιά ο επιβλητικός Παρνασσός.

ΕΙΔΙΚΑ

Από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας που έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, ολόκληρο το Γαλαξείδι προσφέρεται για περίπατο στα γραφικά καντούνια και εξερεύνηση. Τα διάφορα μνημεία, διάσπαρτα σε όλο το Γαλαξείδι, μαρτυρούν τις εποχές της ακμής που έζησε.

Ο Βυζαντινός ναός του Πολιούχου και προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου δεσπώζει στην κορυφή του λόφου του Γαλαξειδιού. Ο πρώτος ναός στην ίδια θέση κτίστηκε των 8ο αιώνα, ο δεύτερος λίγο πριν την επανάσταση του 1821 για τον οποίον κατασκευάστηκε το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο παρών το 1897.

Λίγο πιο πάνω από το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο υπάρχει ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, χτίσμα του 16ου αι, που κοσμείται με παλαιές αγιογραφίες, ηλιακό ρολόι και πελεκητό ζωδιακό κύκλο στο δάπεδό του. Λίγο μετά την είσοδο της πόλης υπάρχει το Παρθεναγωγείο, παλαιό σχολείο θηλέων, που σήμερα χρησιμοποιείται ως αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδριάσεων. Αξιοπρόσεκτος είναι και ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (αρκετά κοντά στο Παρθεναγωγείο), χτισμένος το 18ο αι., που κοσμείται με παλαιές εικόνες με σπουδαιότερη εκείνη της Αγίας Άννας του Μιχαήλ Δαμασκηνού.

Νότια του Γαλαξειδίου σε υψόμετρο 300μ βρίσκεται το βυζαντινό Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Το Μοναστήρι χτίστηκε το 1250 από το Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Κομνηνό και σε αυτό βρέθηκε το «Χρονικό του Γαλαξειδίου» του Ιερομονάχου Ευθυμίου. Τη θέση «Κεντρί», λίγο πιο μακριά από το κέντρο της πόλης, κοσμεί το Διεθνές Μνημείο της Γυναίκας του Ναυτικού, τρανή απόδειξη της σπουδαίας ναυτικής ιστορίας του Γαλαξειδίου.

Ο επισκέπτης έχει επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσει τις υπέροχες γεύσεις της Γαλαξειδιώτικης μαγειρικής (κελέμια) και ζαχαροπλαστικής (αμυγδαλωτά, ραβανί) σε όλες τις ταβέρνες και τα ουζερί της ναυτικής πολιτείας. Τέλος, τα θαλασσινά νερά του Γαλαξειδίου στις μικρές παραλίες του άλσους (Σκούλες και Κεντρί) και στην παραλία Καλαφάτη (πριν από την είσοδο του Γαλαξειδίου) προσφέρονται για κολύμπι και χαλάρωση.