Περιήγηση

Στην οδό Σταύρου Νιάρχου και Μουσείου 4 βρίσκεται το κτήριο όπου στεγάζεται το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου. Στην είσοδο του κτηρίου υπάρχει το εκδοτήριο εισιτηρίων και το πωλητήριο του μουσείου. Αριστερά της εισόδου βρίσκεται η αίθουσα I στην οποία υπάρχει η αρχαιολογική συλλογή.

Στο διάδρομο που συνδέει την αίθουσα Ι με την αίθουσα ΙΙ υπάρχουν νομίσματα από την περιοχή του Γαλαξειδίου και φωτογραφίες από τα αρχαιολογικής σημασίας νησιά του.

Η αίθουσα II περιλαμβάνει το “Χρονικό του Γαλαξειδίου” καθώς και εκθέματα τόσο από τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα όσο και από τη ναυτική και εμπορική ακμή του ελεύθερου Γαλαξειδίου.Επίσης πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Πέτρου Δ. Πετρατζα, πλοιάρχου Ε.Ν..Τα εκθέματα της αίθουσας II συμπληρώνουν τα εργαλεία ναυπηγικής και οι ναυπηγικές πληροφορίες από τα ναυπηγεία του Γαλαξειδίου, τα ναυτικά εργαλεία αλλά και τα ομοιώματα από διάφορους τύπους ιστιοφόρων. Προχωρώντας στο Μουσείο ο επισκέπτης βλέπει στο κλιμακοστάσιο ένα γυναικείο ακρόπρωρο που κρατά το κέρας της Αμάλθειας. Στην αίθουσα III συναντά εκθέματα από διάφορα ναυτικά αρματώματα και εξαρτήματα ιστιοφόρων.Στη συνέχεια στην αίθουσα IV ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τη μοναδική στο πανελλήνιο Πινακοθήκη ζωγραφικών πινάκων γαλαξειδιώτικων ιστιοφόρων.Στην ίδια αίθουσα εκτείθεται η συλλογή γραμματοσήμων "Αργοναύτες".Στην αίθουσα V εκτίθενται ναυτικά έγγραφα, όργανα και εργαλεία ναυτιλίας καθώς επίσης και πίνακες ναυαγίων με αναγραφόμενες σε κάποιους από αυτούς φράσεις από το ναυάγιο, ακόμα έγγραφα που αφορούν τις αλληλασφάλειες Γαλαξειδίου. Επίσης 3 (τρεία) ακρόπρωρα από γαλαξειδιώτικα ιστιοφόρα.Η περιήγηση στο Μουσείο τελειώνει στην αίθουσα VI όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει το Γαλαξείδι μέσα από έργα του Γαλαξειδιώτη καλλιτέχνη και συγγραφέα Σπύρου Βασιλείου. Επίσης στην ίδια αίθουσα εκτίθεται το «Διάγραμμα Ρυμοτομίας» της πόλεως του Γαλαξειδίου του έτους 1882, με πλήθος πληροφοριών που δεν υπάρχουν σε γραπτές πηγές και ο πίνακας του «Ζωδιακού Κύκλου», ένα ηλιακό ημερολόγιο, που ζωγράφισε ο Ηλίας Σκούρτης πλοίαρχος Ε.Ν. πιθανότατα πριν χαράξει τον πελεκητό ζωδιακό κύκλο στο πλακόστρωτο δάπεδο στο ναό της Αγίας Παρασκευής στο Γαλαξείδι και ένας πίνακας του Γαλαξειδίου του γνωστού ζωγράφου Περικλή Βυζάντιου.